Een woning bezichtigen
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Wanneer je zonder duidelijk idee voor het eerst een potentiële woning binnenstapt, raak je makkelijk overweldigd. Ga er daarom even goed voor zitten en bepaal waar jouw toekomstige woning aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal slaapkamers, een tuin of hoeveel er eventueel verbouwd moet worden. Je hoeft natuurlijk niet in detail te bepalen wat de eisen zijn, maar met een paar kenmerken is het al makkelijker om te focussen tijdens de bezichtiging. Heb je een aankoopmakelaar? Bespreek je wensen, zodat niet alleen jij, maar ook je makelaar op bijzonderheden kan letten.
2. Bekijk de woning van top tot teen
De verkoopmakelaar laat je graag het huis zien en vertelt je over eventuele bijzonderheden. Zo krijg je informatie over de woning, weet je wanneer er welk onderhoud is uitgevoerd en wat er eventueel verbouwd moet worden. Maar dat is natuurlijk niet alles wat je wil weten. Daarom is het belangrijk om zelf op onderzoek uit te gaan. Wees zeker niet verlegen; trek alle ramen en deuren open en let goed op details. Zo weet je precies hoe de woning is ingedeeld, of alles netjes is afgewerkt, hoeveel kastruimte er is en kom je vanzelf de CV-ketel, meterkast en andere apparatuur tegen.
De binnenkant van de woning is natuurlijk heel belangrijk, maar vergeet ook de buitenkant niet. Hoe is de staat van het dak, schilderwerk en de kozijnen? Hoe ziet de tuin, balkon of dakterras eruit? Hoe zit het met je privacy en wanneer heb je zon gedurende de dag?
3. Maak foto’s
Genoeg om op te letten tijdens zo’n bezichtiging dus. Daarom is het goed om foto’s te maken van wat je ziet. Zo kun je op een later moment alle foto’s terugkijken, vergeet je geen details en kun je makkelijker vergelijken wanneer je meerdere huizen hebt bezocht. Check wel altijd van tevoren even met de verkoopmakelaar of het oké is om foto’s te maken, er kunnen verkopers zijn die dit niet prettig vinden.
4. Verken de buurt
Een bezichtiging draait niet alleen om de woning zelf, maar natuurlijk ook om de buurt. Daarom is het goed om vooraf en tijdens de bezichtiging te bekijken wat er allemaal in de buurt is. Denk aan een supermarkt, (sport)scholen, horecagelegenheden, parkeerplek, openbaar vervoer en andere dingen die voor jou belangrijk zijn. Let ook meteen op dingen die eventueel geluidsoverlast kunnen veroorzaken, zoals een kerktoren, schoolplein met spelende kinderen of het treinstation om de hoek. Zo krijg je een goede indruk van de omgeving en kom je niet voor verrassingen te staan.
5. Stel genoeg vragen
Het mag wel duidelijk zijn: er komt een hoop kijken bij een bezichtiging. Daarom is het verstandig om tijdens de bezichtiging alle vragen te stellen die je hebt. Schrijf ze van tevoren vast op, zodat je niks vergeet.
Wist je trouwens dat de verkoopmakelaar verplicht is om je te informeren over eventuele gebreken? Schroom dus zeker niet om hiernaar te vragen. Andere vragen die je kunt stellen zijn natuurlijk voor iedereen verschillend, maar we geven je graag een aantal voorbeelden:
- Waarom gaan de huidige bewoners verhuizen?
- Hoe is de staat van de fundering?
- Hoe lang heeft de bewoner in het huis gewoond?
- Hoe lang staat de woning al te koop?
- Hoeveel interesse is er in de woning?
- Hoe kun je een bod uitbrengen op de woning?
- Wanneer is de woning beschikbaar?
- Zijn er spullen die kunnen worden overgenomen?